Foreningen inviterer til sommerudflugt til Søby Brunkulsmuseum og Tekstilmuseet i Herning.
MØDETID OG STED: onsdag d. 21. august 2019 kl. 8.30 ved Matematisk Institut, Ny Munkegade, AU
TILMELDINGSFRIST: mandag d. 12. august 2019.
TILMELDING sker ved indbetaling af kr. 295,00 til Nestors konto. Registreringsnummer: 3635, kontonummer 3635 127 465. Tilmelding sker efter først til mølle. Ved indbetaling bedes navn opgivet.
AFBUD: Vær venlig at melde evt. afbud til nestor@au.dk.dk eller tlf.:2335 1752.
PROGRAM:
Kl. 8.30 Afgang fra Ny Munkegade, AU
Kl. 9.45 Ankomst til Søby Brunkulsmuseum. Mens vi drikker en kop kaffe og får et rundstykke fortæller guiden om brunkulslejrens historie. Herefter rundvisning og til slut en tur i bussen i området omkring museet.
Kl. 12.10 Afgang til Tekstilmuseet i Herning. (på onsdage er der arbejdende museum)
Kl. 12.30 Buffet incl. 1 øl eller vand
Kl. 13.15 Rundvisning hold 1
Kl. 14.00 Rundvisning hold 2.
Kl. 15.15 Afgang mod Aarhus med forventet ankomst ca. kl. 16.30.
I museets cafe er der mulighed for køb af kaffe, kage, is m.v.
Begge museer oplyser, at det er nemt at komme rundt med rollator og kørestol.
Parkering. Hvis man skal have parkeret sin bil, kan man i hvilken som helst af AU’s receptioner registreres som gæst. Dette kan gøres samme dag, dagen inden eller tidligere.
Link: museummidtjylland.dk/tekstilmuseet/ og www.brunkulsmuseum.dk
Venlig hilsen
Erik Meineche Schmidt
Formand
Kære Nestorianer
Foreningen inviterer til forårsudflugt til Foulum mandag d. 27. maj 2019.
På vejen til Foulum vil der være stop ved Tange Sø, hvor vi holder kaffepause og nyder det dejlige område ved søen. Derefter kører vi til Foulum, hvor der er frokost inden rundvisning på Foulum.
MØDETID OG STED: mandag d. 27. maj 2019 kl. 9.00 ved Matematisk Kantine, Ny Munkegade, AU
TILMELDINGSFRIST: mandag d. 20. maj 2019.
TILMELDING sker ved indbetaling af kr.175,00 til Nestors konto. Registreringsnummer: 3635, kontonummer 3635 127 465. Tilmelding sker efter først til mølle.
AFBUD: Vær venlig at melde evt. afbud til nestor@au.dk.dk eller tlf.:2335 1752.
PROGRAM:
Kl.9.00 Afgang fra Ny Munkegade, AU
Kl. 9.45 (ca.) Kaffepause ved Tange Sø
Kl. 11.30 (ca.) Frokost på Foulum
Kl. 12.30 Rundvisning på Foulum
Kl. 16.15 Afgang mod Aarhus ca. kl. 16.15 med forventet ankomst ca. kl. 17.45.
Program for eftermiddagens rundvisning på Foulum. Besøget er arrangeret af seniorforsker og besøgskoordinator Ib Sillebæk Kristensen.
Kl 12:30-13:30.
Markforsøg på Foulumgaard, Hobro Landevej 17
se http://agro.au.dk/faciliteter/foulum/, og https://www.facebook.com/AU-Foulumgaard-852795624734979/?fref=ts
A: Øget produktion af biomasse og lave tab til miljøet, se Jørgensen (2015). http://dca.au.dk/aktuelt/nyheder/vis/artikel/oeg-produktionen-af-biomasse-og-reducer-samtidig-udledningen-af-drivhusgasser-1/
måske
B): Økologisk planteproduktion, sædskifter og rækkeafgrøder, Sørensen et al. (2017).
c): stigende mængder N til kornafgrøder
kl 13:30-14:45. Malkekøer,
dels fistulerede køer, se Lund et al. (2012), klik her , se film Serup (2012).
dels produktionsforsøg på ”Danmarks Kvægforskningscenter”,
kl 14:45- 15:15
-Bioraffinering, udpresning af plantesaft med ekstraktion af protein. Ansvarlig for protein pilot-anlæg er adjunkt Morten Ambye-Jensen, Eng-Aarhus, Fuglebakken. Til stede maskinmester Theis Ajs Kjeldsen
HTL-anlæg (HydroThermal Liquefaction) biomasse til bio-olie. Videnskabelig ansvarlig adjunkt Patrick Biller, Se http://dca.au.dk/aktuelt/nyheder/vis/artikel/nyt-anlaeg-omdanner-biomasse-til-bioolie/
Kl 15:15-16: Biogasanlæg, verdens største forsøgsanlæg, Burrehøjvej 43 se http://dca.au.dk/biobase-side/biobase/faciliteter/biogasanlaeg/
Venlig hilsen
Erik Meineche Schmidt
Formand
ORDINÆR GENERALFORSAMLING TORSDAG DEN 25. APRIL 2019 - MED FORUDGÅENDE OG EFTERFØLGENDE ARRANGEMENT
Der indkaldes herved til ordinær generalforsamling torsdag den 25. april 2019, jf. nedenstående dagsorden, der er fastsat under henvisning til foreningens vedtægter. Se evt. hjemmesiden www.nestor.au.dk
FORUDGÅENDE ARRANGEMENT: 15.00 til 16.00 - kaffe/te med napoleonskage i Kemisk Kantine
GENERALFORSAMLING: 16.15 til17.00 - Fysik Auditorium, Institut for Fysik og Astronomi, lokale 1523 - 318 - se dagsorden nedenfor
FOREDRAG: 17.00 til 18.00 - professor Michael Bang Petersen, Institut for Statskundskab
Af hensyn til bestilling af kaffe/te og kage vil vi gerne vide, senest mandag den 15. april, hvor mange der kommer. Besked pr. mail til aase.sorensen@me.com.
Vær venlig at betragte en tilmelding som bindende, da foreningen skal afregne efter antallet af tilmeldte deltagere.
FOREDRAGET: Hvem spreder konspirationsteorier - og hvorfor?
Konspirationsteorier er forestillinger om, at fordækte og magtfulde eliter kontrollerer samfundets begivenheder til gavn for dem selv og til skade for almenvellet. Jeg vil præsentere den første store kortlægning af danskernes hang til konspirationsteorier og dykke ned i de psykologiske mekanismer bag. Oftest tænker vi på konspirationsteorier, som noget der hviler på manglende omtanke. Men vi skal se på, hvordan en stor del af motivationen til at fortælle andre om konspirationer snarere er udtryk for en sofistikeret strategisk tænkning. Folk, der føler sig marginaliserede i dagens samfund, spreder således konspirationsteorier for at opildne til had mod de etablerede eliter. Og de spreder konspirationsteorier, selvom de ikke nødvendigvis tror på indholdet af de selvsamme teorier. Konspirationsteorier kan således ses som politisk værktøj for marginaliserede grupper.
FOREDRAGSHOLDEREN: Michael Bang Petersen er Professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet. Han forsker i de psykologiske processer bag politisk adfærd og holdningsdannelse. Hans forskning er publiceret i de førende internationale statskundskabstidsskrifter, og han har modtaget adskillelige bevillinger til sin forskning, seneste en Semper Ardens-bevilling fra Carlsberg Fonden til at undersøge online politisk had. Michael Bang Petersen er medlem af Det Unge Akademi under Det Kongelige Videnskabernes Selskab.
DAGSORDEN for generalforsamlingen
Samtidig gør vi opmærksom på, at det er det enkelte medlems ansvar, at stamoplysninger i ForeningLet ajourføres. Især er det vigtigt, at ændringer i mailadresser rettes, da man ellers risikerer ikke at få tilsendt indbydelse til foreningens arrangementer. Vi vil også gerne har ajourførte mobilnumre, da det har vist sig vigtigt, at vi også via SMS kan komme i kontakt med vore medlemmer.
Du går ind via Nestor.au.dk - medlemskab - og retter dine stamopysninger. Bed eventuelt om nyt password, hvis du ikke kan huske det tidligere benyttede.
Med venlig hilsen og på gensyn den 25. april.
Erik Meineche Schmidt, formand
med efterfølgende spisning.
Foredraget: Partikel-acceleratorer til grundforskning og kræftbehandling
Foredragsholder: Centerleder Søren Pape Møller, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.
MØDETID OG STED: Mandag d. 4. marts kl. 16.15 i Fysisk Auditorium, lokale 1523 - 318
TILMELDINGSFRIST: Fredag d. 22. februar, 2019
TILMELDING: Hvis man ønsker at deltage i spisning sker tilmelding ved indbetaling af kr. 100,00 til Nestors konto. Registreringsnummer: 3635, kontonummer 3635 127 465.
AFBUD: Vær venlig at melde evt. afbud til nestor@au.dk.dk eller tlf.:2335 1752.
PROGRAM:
16.15 – 17.45: Foredrag af Centerleder Søren Pape Møller og besøg hos Astrid 2
18.00 - : Spisning i Matematisk Kantine
Abstract:
Vi skal i foredraget høre om, hvordan disse maskiner kan give atomare partikler store hastigheder, tæt på lysets hastighed. Yderligere skal vi se på anvendelser af acceleratorer. Mindre acceleratorer bruges f.eks. på IFA til datering af arkæologiske prøver med kulstof-14 metoden. Større acceleratorer finder anvendelse inden for hospitalerne bl.a. til kræftbehandling. For ganske nylig er Danmarks første accelerator til kræftbehandling med protoner blevet taget i brug på Aarhus Universitetshospital. De allerstørste acceleratorer, der er mange kilometer i omkreds, findes på CERN i Geneve. De bruges til studier af de elementarpartikler, vi alle er opbygget af. Senest blev Higgs partiklen jo fundet på CERN! Endelig skal vi høre om brugen af acceleratorer indenfor forskningen. Vi skal besøge ASTRID2 acceleratoren i kælderen på IFA, og se hvordan synkrotronstråling anvendes indenfor biomolekyler og studier af kemi på overflader.
CV:
Søren Pape Møller, SPM, er kandidat i Matematik og Fysik fra 1981, og lærte under et 3 årigt ophold på CERN om acceleratorer. Hjemme på Aarhus Universitet var SPM ansvarlig for designet af den lokale accelerator ASTRID fra 1991, og senere også ELISA i 1998 og ASTRID2 i 2013. I mellemtiden har SPM været ansat hos DANFYSIK/SIEMENS i forbindelse med opførelse af acceleratorer i bl.a. Tyskland, Canada, Australien med flere.
Menu: Buffet med 1 øl, eller 1 vand, eller 1 glas vin, og kaffe
Venlig hilsen
Erik Meineche Schmidt
Formand