Arrangementet er gennemført med 43 deltagere til foredrag og 31 til spisning.
Foreningen indbyder til foredrag onsdag den 26. november 2014, kl. 18.45.
Det drejer sig om et af de meget populære OFFENTLIGE FOREDRAG I NATURVIDENSKAB i Søauditoriet.
Foreningen har fået 100 billetter stillet til rådighed til et foredrag af professor emeritus Kurt I. Sørensen, Geofysik med titlen:
DEN FLYVENDE PILEKVIST.
eller lidt mere seriøst: FLYVETUR OVER OG UNDER JORDEN EFTER VAND OG GULD.
Læs om selve foredraget og om diverse tilbud før og efter arrangementet: http://scitech.au.dk/formidling-og-museer/til-offentligheden/offentlige-foredrag-i-naturvidenskab/aarhus/foredragene-i-efteraaret-2014/#uge48
PROGRAM:
17.30-18.30 Buffet i Matematisk Kantine. Tilmelding nødvendig.
18.45-21.00 Foredrag i Søauditoriet. Tilmelding nødvendig.
21.00- NatCafe på Steno Museet. Alle tilhørere er inviteret.
TILMELDING:
Send mail til nestor@au.dk senest 15. november. Tilmeldingen SKAL foretages pr mail, da vi kvitterer for tilmeldingen ved at sende en billet, som skal vises ved indgangen til Søauditoriet for at komme ind.
ØNSKER DU OGSÅ AT DELTAGE I SPISNINGEN MEDDELER DU DETTE I DIN TILMELDING.
ADGANG TIL SØAUDITORIET:
Kl. 18.45 lukkes dørene til Søauditoriet. Man kan komme ind fra kl. 18.15.
MAN KOMMER KUN IND HVIS MAN KAN FREMVISE BILLET.
AFBUD:
Vær venlig at melde evt. afbud til nestor@au.dk eller tlf.: 8614 6582. Der kan være medlemmer på venteliste.
BUFFET: Der vil være mulighed for at begynde aftenen med at indtage Matematisk Kantines udmærkede buffet kl. 17.30. Vi får reserveret et bord til NESTOR og foreningen byder på en øl eller en danskvand til maden. Drikkevarerne vil stå på bordet.
MAN BETALER FOR MADEN NÅR MAN HENTER DEN.
Buffeten koster kr. 85,00. Den omfatter kolde og varme retter, ostebord, frugt, frugtsalat og hjemmebagt kage. Man kan også vælge at betale for en tallerken kr. 30,00 til 70.00 pr. stk. Man kan købe drikkevarer og kaffe/te. Vær opmærksom på at der er selvafrydning. Maden er udmærket og der er mange retter.
25 SØFORKLARINGER. NATURVIDENSKABELIGE FORTÆLLINGER FRA SØAUDITORIERNE.
Aarhus Universitet har markeret denne foredragsrække ved at udgive en flot, rigt illustreret 390 sider stor bog. I bogen omsætter 25 af foredragsseriens forelæsere deres foredrag til hvert sit kapitel. I anledning af bogudgivelsen har to af forfatterne lovet at gentage deres foredrag i en opdateret udgave. Kurt I. Sørensens foredrag er et af disse to foredrag.
Bogen koster kr. 400,00 ved boghandleren, som gæst ved foredraget kan du købe bogen med 200 kr. i rabat. Den sælges ved indgangen før foredraget og i pausen kl. 20.00.
NATCAFE PÅ STENO MUSEET: Efter foredraget er alle inviteret på NatCafe på STENO MUSEET. (Se link øverst i denne mail, under uge 48, efter foredraget).
Foreningen indbyder til guidet tur i væksthusene med efterfølgende kaffebord.
Arrangementerne gennemført både den 20.oktober og 10.november med over 50 deltagere.
MØDETID- OG STED: Kl. 14.00 i gårdhaven midt i Væksthusene. Indgangen til Væksthusene findes mellem det nye tropehus og det gamle, nu ombyggede, tropehus. Kommer man i bil kører man op ad Peter Holms Vej og drejer til venstre ned på en stor parkeringsplads.
TILMELDINGSFRIST: Fredag 10. oktober.
Tilmeldingen er efter FØRST TIL MØLLE princippet. Der er kun plads til 50 deltagere. Kommer vi over det antal gentager vi arrangementet mandag 10. november
TILMELDING: Tilmelding sker ved indbetaling af kr. 70,00 til Nestors konto. Registreringsnummer 3635, kontonummer 3635 127 465. For at vi kan identificere de medlemmer, der har betalt, er det VIGTIGT at medlemmets fulde navn oplyses ved indbetalingen. Sker overførslen via netbank skal navnet stå FØRST under MEDDELELSER TIL MODTAGEREN.
AFBUD: Vær venlig at melde evt. afbud til nestor@au.dk.dk eller tlf.: 8614 6582.
Så hurtigt som muligt, da der kan være medlemmer på venteliste.
PROGRAM:
14.00-15.00 Guidet tur i Væksthusene
15.00-16.00 Kaffebord i det nye Formidlingshus
Cafeen byder på kaffe/te, en grovbolle med ost eller rullepølse og Husets Kage.
Arkitektfirmaet C. F. Møller vandt i 2009 arkitektkonkurrencen om at tegne de nye væksthuse.
De gamle væksthuse er blevet renoverede og der er bygget et nyt, imponerende flot tropehus. Det gamle tropehus er bygget om til et stort toetagers Formidlingshus. Her finder man bl.a. Væksthusenes café, et formidlingsrum til skoleklasser og et udstillingsrum. På førstesalen er der en flot lounge og et madpakkerum.
To af vore guider bliver Direktøren for Steno Museet Bent Lorenzen og Lederen af Væksthusene Finn Borchsenius, Biologisk Institut.
Steno Museet www.stenomuseet.dk/foyer.htm
Væksthusene www.stenomuseet.dk/vaeksthusene/
Foreningen indbyder til udflugt til Fyn onsdag 27. august.
Arrangementet gennemførtes med 53 deltagere.
BUSAFGANG: Kl. 7.45 fra Ny Munkegade ud for Matematisk Institut.
TILMELDINGSFRIST: Tirsdag 19. august.
Tilmeldingen er efter FØRST TIL MØLLE princippet. Der er 57 pladser i bussen.
TILMELDING: Tilmelding sker ved indbetaling af kr. 250,00 til Nestors konto:
Registreringsnummer 3635, kontonummer 3635 127 465.
For at vi kan identificere de medlemmer, der har betalt, er det VIGTIGT at medlemmets fulde navn oplyses ved indbetalingen. Sker overførslen via netbank skal navnet stå FØRST under MEDDELELSER TIL MODTAGEREN. Det er ikke nødvendigt at angive formål.
AFBUD: Vær venlig at melde evt. afbud til Nestor@au.dk eller tlf.: 8788 3050. Hvis det sker tæt på begivenheden kan I bruge mobil 2147 3033.
Vær venlig at melde afbud hurtigst muligt, da der kan være medlemmer på venteliste. Ved afbud i rimelig tid før arrangementet kan vi betale beløbet tilbage hvis I oplyser bankkonto.
PROGRAM:
kl. 7.45 Busafgang fra Ny Munkegade
kl. 9.45 11.15 Besøg på Hørvævsmuseet
kl. 11.30 12.45 Frokost på Glamsbjerg Hotel
kl. 13.00 14.30 Besøg på Teglværksmuseet
kl. 15.15 16.15 Kaffe på Restaurant Karoline ved den gamle Lillebæltsbro
kl. 16.15 Stop ved Kongebrogården
Vi forventer at være i Aarhus ved 18-tiden
Vi begynder turen med kaffe/te med rundstykker.
HØRVÆVSMUSEET I KRENGERUP www.hvm-krengerup.dk/ , har i år 20 års jubilæum. Museet blev oprettet efter donation af maskinvævene, bl.a. gamle jaquardmaskiner fra det ophørte Tommerup Væveri. Museet er indrettet i gamle staldbygninger på Krengerup Gods. Istandsættelse og indretning af bygningerne har været mulig takket være en lang række fonde med Velux Fonden som hovedsponsor. Museet er et arbejdende museum, hvor en kreds af frivillige holder gang i maskiner m.v. Vi kommer til museet på den dag i ugen, hvor maskinerne kører, så vi kan se, hvordan kæder af store hulkort bliver omsat til forskellige vævemønstre.
Udover selve væveriet er der faste udstillinger, en årlig temaudstilling samt skiftende udstillinger gennem sæsonen. Desuden er der en meget veludstyret museumsbutik med forskellige vævede tekstiler.
GLAMSBJERG HOTEL www.glamsbjerghotel.dk/. Vi indtager frokosten på Glamsbjerg Hotel, hvor vi skal have en frokostbuffet. Hotellet ligger i nærområdet til både Hørvævsmuseet og næste stop på turen.
LILLESKOV TEGLVÆRKSMUSEUM www.teglvaerkshistorie.dk/lillesko.htm, er også hovedsagelig drevet af en flok frivillige entusiaster.
Teglværket var i drift frem til 1983. I 1985 dannedes FORENINGEN LILLESKOV TEGLVÆRK, som ved hjælp af selvstyrende grupper med forskellige interesseområder har opbygget ikke bare et spændende museum, men også et sted, der virker som en lokal kulturinstitution. Stedets økonomi hviler på både offentlige og private tilskud m.v., samt nyere tiltag, hvoraf skinnecykling fra Tommerup til Assens har vist sig at være en god indtægtskilde.
Når vi ankommer, hører vi først om Teglværkets historie, og derefter deles vi i hold, der bliver vist rundt på området.
RESTAURANT KAROLINE www.rest-karoline.dk/index.php ligger tæt ved Lillebælt. Her indtager vi vores eftermiddagskaffe/te med lagkage.
DEN GAMLE LILLEBÆLTSBRO www.evp.dk/index.php?page=lillebaltsbroen---75-år Under kaffen vil Peter Storm, skribent, lokal- og kulturhistoriker, byrådsmedlem og forfatter, give et ½ times foredrag om egnens historie, Lillebælt og lidt om bygningen af den Gamle Lillebæltsbro. En meget spændende egn med en spændende historie. Peter Storm er tilknyttet Middelfart Museum.
Efter kaffen kører vi over den Gamle Lillebæltsbro hjem. Vi laver eventuelt et kort stop på Fyns- eller Jyllandssiden for at se de imponerende brobuer på nært hold.
Listen er overtegnet 4.8.
Foreningen indbyder til udflugt til Horsens Industrimuseum og Horsens Kunstmuseum tirsdag 27. maj.
Arrangementet gennemførtes med 44 deltagere
BUSAFGANG: Kl. 9.00 fra Ny Munkegade ud for Matematisk Institut.
TILMELDINGSFRIST: Mandag 19. maj.
Tilmeldingen er efter FØRST TIL MØLLE princippet. Der er 57 pladser i bussen.
TILMELDING: Tilmelding sker ved indbetaling af kr. 170,00 til Nestors konto:
Registreringsnummer 3635, kontonummer 3635 127 465.
For at vi kan identificere de medlemmer, der har betalt, er det VIGTIGT at medlemmets fulde navn oplyses ved indbetalingen. Sker overførslen via netbank skal navnet stå FØRST under MEDDELELSER TIL MODTAGEREN. Det er ikke nødvendigt at angive formål.
AFBUD: Vær venlig at melde evt. afbud til ankerstjerne@email.dk eller tlf.: 8788 3050. Hvis det sker tæt på begivenheden kan I bruge mobil 2147 3033.
Vær venlig at melde afbud hurtigst muligt, da der kan være medlemmer på venteliste. Ved afbud i rimelig tid før arrangementet kan vi betale beløbet tilbage hvis I oplyser bankkonto.
PROGRAM:
9.00 Busafgang fra Ny Munkegade
10.00-12.00 Besøg på Danmarks Industrimuseum
12.00-13.00 Frokost på Cafe Gaslight (Industrimuseet)
13.00 Bussen kører til Horsens Kunstmuseum
13.00-15.00 Besøg på Horsens Kunstmuseum
15.00 Busafgang mod Aarhus
DANMARKS INDUSTRIMUSEUM www.industrimuseet.dk/
Et meget stort og spændende museum. Vi begynder med en guidet tur på en times tid. Derefter kan man finde de udstillinger, som man har særlig interesse for.
Frokosten indtages på den lille Cafe Gaslight. Det med pladsen går nok, da vi får tre stk. smørrebrød, en genstand og kaffe/te med dagens kage.
NIMBUSMUSEUM www.nimbus.dk/information/museum
Specielt for os åbner Nimbusmuseet kl. 11.45. Museet drives af den landsdækkende klub Danmarks NIMBUS Touring (DNT).
HORSENS KUNSTMUSEUM www.horsenskunstmuseum.dk/
Horsens Kunstmuseum ligger i gåafstand (3- 400 m) fra Industrimuseet.
Bussen kører derop kl. 13.00; men man er velkommen til at blive på Industrimuseet og selv finde op til Kunstmuseet.
Horsens Kunstmuseum udspringer fra Horsens Museum, som blev stiftet 1906. I 1984 blev kunstafdelingen udskilt som en selvstændig institution og flyttet til Pavillon Lunden. I 1992 og 2006 blev der bygget til museet.
Museet har en flot samling guldaldermalerier, en samling af markante 1900 tals malere (L. A. Ring, J. F. Willumsen, Egill Jacobsen m.fl.), to omfattende samlinger af de to lokale malere Mogens Ziegler og Michael Kvium og en stor samling af nyere kunst.
Museet ligger i en flot skulpturpark.
ORDINÆR GENERALFORSAMLING TORSDAG DEN 24. APRIL 2014 MED FORUDGÅENDE ARRANGEMENT
GENERALFORSAMLING
Arrangementet gennemførtes med ca. 80 deltagere.
Der indkaldes herved til ordinær generalforsamling torsdag den 24. april 2014, jf. nedenstående dagsorden, der er fastsat under henvisning til foreningens vedtægter. Se evt. hjemmesiden www.nestor.au.dk
Generalforsamlingen afholdes kl. 17.00 i Fysisk Auditorium på Fysisk institut.
FORUDGÅENDE ARRANGEMENT OG GENERALFORSAMLINGEN
15.00 til 15.50 Kaffe/te med napoleonskage i Kemisk Kantine
16.00 til 16.50 Foredrag af Helge Kragh i Fysisk Auditorium
17.00 til 18.00 Generalforsamling i Fysisk Auditorium
Af hensyn til bestilling af kaffe/te og kage vil vi gerne vide, senest tirsdag den 15. april, hvor mange der kommer. Besked pr. mail til nestor@au.dk eller telefon 86146582. Vær venlig at betragte en tilmelding som bindende, da foreningen skal afregne efter antallet af tilmeldte deltagere. Eventuelt afbud til nestor@au.dk eller telefon 8614 6582.
Fysisk Auditorium (1523.318) ligger på 3. sal. Hvis man kommer ind på Fysisk Institut fra parkeringspladsen mellem Kemisk og Fysisk Institut skal man kun en etage op.
HELGE KRAGH
Helge Kragh er professor i Videnskabshistorie ved Aarhus Universitet. Han forsker i naturvidenskabernes historie fra oldtiden til i dag, herunder naturvidenskabens vekselvirkning med religionen. Han har i særdeleshed beskæftiget sig med og skrevet bøger om de fysiske, kemiske og astronomiske videnskaber fra omkring 1800 til nu. Blandt de områder, han har arbejdet meget med, er moderne kosmologi og kvante- og atomfysikken i det 20. århundrede, herunder Bohrs og Einsteins bidrag til det moderne verdensbillede.
50 OPDAGELSER, HØJDEPUNKTER I NATURVIDENSKABEN
Helge Kragh vil tale om bogen: 50 OPDAGELSER, HØJDEPUNKTER I NATURVIDENSKABEN af Tobias Wang, Morten A. Skydsgaard og Helge Kragh.
Naturvidenskabens største erkendelser og opdagelser har været med til at skabe vores moderne verdensbillede og vores forståelse af naturen. Men hvilken betydning har fx Einsteins relativitetsteori, Daltons teori om atomet, den kopernikanske revolution og opdagelsen af radioaktiviteten fået? Hvad var den historiske baggrund for erkendelserne og hvad gør dem egentlig så unikke? I bogen præsenteres de 50 mest markante gennembrud inden for naturvidenskaben. Fra de gamle grækeres erkendelse af Jordens form og størrelse, over den biologiske udviklingstanke i 1900-tallet og til opdagelsen i det 21. århundrede af planeter i omløb omkring andre stjerner end Solen.
De 50 fortællinger dykker ned i de små detaljer, men bibeholder det store perspektiv. Skrevet i et letforståeligt sprog og rigt illustreret kan de læses efter lystprincippet enkeltvis eller i sammenhæng. Tilsammen giver de læseren et enestående indblik i videnskabens forunderlige verden.
INDKALDELSE TIL ORDINÆR GENERALFORSAMLING
DAGSORDEN:
1. Valg af dirigent og referent.
2. Bestyrelsens beretning om foreningens virksomhed.
3. Kassererens fremlæggelse af det reviderede regnskab 2013 (udleveres på generalforsamlingen).
4. Fastsættelse af kontingent for 2015.
Bestyrelsen foreslår uændret kontingent på 100 kr. årligt.
5. Forslag. Der er ikke indkommet forslag fra medlemmer. (Fristen udløb ifølge vedtægterne 28. februar).
6. Valg.
Formand:
Ole Øhlenschlæger Madsen (modtager ikke genvalg).
Bestyrelsen foreslår: Erik Meineche Schmidt
2 bestyrelsesmedlemmer:
1. Aase Sørensen (modtager genvalg).
2. Torben Johansen (modtager ikke genvalg).
Bestyrelsen foreslår Viggo Nielsen.
2 bestyrelsessuppleanter:
1. Margit Ankerstjerne (modtager genvalg)
2. Viggo Nielsen (modtager ikke genvalg)
Bestyrelsen foreslår Torben Johansen.
Revisor:
Finn Pedersen (modtager genvalg)
Revisorsuppleant:
Henning Mogensen (modtager genvalg)
7. Eventuelt.
NB: I henhold til vedtægterne er kun de medlemmer der har betalt kontingent inden udgangen af februar måned indkaldt til generalforsamlingen.
Med venlig hilsen og på gensyn den 24. april.
Ole Øhlenschlæger Madsen, formand
25. februar 2014
Arangementet gennemførtes med ca. 50 deltagere.
Foreningen indbyder til foredrag med efterfølgende spisning i Kemisk Kantine tirsdag den 25 februar.
Studielektor, cand. mag. Johan Bender fortæller om arkitekt Hack Kampmann.
MØDETID- OG STED: Auditorium 1 (1514-213) i Kemisk Institut kl. 16.00. Auditorium 1 ligger på 1. sal ved hovedindgangen til Kemisk Institut.
DELTAGELSE UDEN SPISNING: Ingen tilmelding, du møder bare op til foredraget.
TILMELDING TIL SPISNING: Tilmelding sker ved indbetaling af kr. 150.00 til Nestors konto inden 18. februar: Registreringsnummer 3635, kontonummer 3635 127 465. For at vi kan identificere de medlemmer, der har betalt, er det VIGTIGT at medlemmets fulde navn oplyses ved indbetalingen. Sker overførslen via netbank skal navnet stå FØRST under MEDDELELSER TIL MODTAGEREN
AFBUD: Vær venlig at melde evt. afbud til nestor@au.dk.dk eller tlf.: 8614 6582.
PROGRAM:
Foredrag 16.00-18.00
Spisning 18.00-20.00.
STUDIELEKTOR, CAND. MAG. JOHAN ANDREAS BENDER.
Nysproglig student fra Odense Katedralskole 1950. Tog forprøve i historie på Aarhus Universitet 1952; bifag i gymnastik fra DHL i 1954; hovedfag i historie fra Københavns Universitet 1958.
Ansat på Aarhus Katedralskole i 1958, studielektor 1981; underviste i historie, idræt, oldtidskundskab og billedkunst.
Johan Bender er en meget efterspurgt foredragsholder om kulturhistoriske emner og en meget brugt rejseleder til historiske rejsemål. Han er også en meget produktiv forfatter, bl.a. til Hurra for Aarhus, om Landsudstillingen 1909.
ARKITEKT HACK KAMPMANN 1856-1920.
Arkitekt Hack Kampmann har mere end nogen anden sat sit præg på Aarhus i tiden omkring år 1900 gennem sine mange fornemme bygninger i jugendstil. De første var Toldbygningen og Teatret, i 1902 indviedes Marselisborg Slot og Statsbiblioteket, kaldet Kampmanns smykkeskrin. Siden fulgte Katedralskolens Røde Bygning, Posthuset i Kannikegade, Handelshøjskolen og flere andre.
Kampmanns byplan for den sydlige bydel efter indlemmelsen af Marselis´ jorder var en genial forening af bymassens mure og skovens herlighedsværdi.
Mærkeligt nok har Kampmann endnu ikke fået opkaldt en gade efter sig, hvad han dog har i København.
KEMISK KANTINE BYDER PÅ:
Oksekødssuppe. 1 øl/vand pr deltager.
kød i sur/sød sovs med kartofler, græskar og rødbeder.
Kaffe/te med et nøddehorn.